YORKSHİRE KANARYA TARİHÇESİ VE GELİŞİMİ
Yorkshire kanaryası İngiltere’nin Bradford şehrinde 1894 yılında Yün işleme fabrikasında çalışan işçiler arasında sergilenmek amacıyla kurulan YCC başlamış. Bu türün yani yorkshire kuşunun ana vatanı olarak İngiltere ve Bredford olarak bilinmektedir. Yorkshire kıtaların genişlemesiyle bugün tüm dünyada çok sayıda yetiştiricisi vardır. Bu tür, kafes kanaryaları içinde en geniş nüfusa sahip olan tür olarak bilinmektedir. Bu tür aslında ideal bir boyuta, biçime ve pozisyona ulaşması için yetiştirilme amacı taşıdığından “ Marka” olarak tanımlanabilir. 1894’den beri ideal modeli birçok evrimsel değişikliğe maruz kalmıştır. İlk yorkshire kanaryaları o kadar uzun ve ince olduklarına inanılırdı ki; bu kuşların bir nişan yüzüğünün içinde geçebildikleri söylenir. Bugün bunun sadece eski bir efsane olarak algılanmasına rağmen, ilk kuşlar gerçekten de çok ince olmalılar.
Yıllar geçtikçe; ideal olandaki esas değişim kuşun omuzlarının çevresinde ve etrafında kilo artışına neden oldu. Günümüzdeki modeline neredeyse 40 yıl önce kavuşmuştur ve S.R.Golding tarafından yetiştirilmiştir. Günümüzde bütün modern yorkshire türlerinin standardını oluşturmuştur.
Evrimi süresince Yorkshire aynen bir saatin 7’i 5 geçmesi gibi sürekli dik durmaya ve uzamaya eğim göstermiştir. Cesur, dimdik ve beline doğru incelen geniş omuzlarıyla kafes dünyasının bekçisi ününü kazanmıştır.
Modern Yorkshire diğer popüler kanarya türlerine benzer özellikleriyle beslenmesi yetiştirilmesi ve genel bakımı bakımından daha bir meraklı kanarya türünü temsil etmektedir. Kuşları üretmek ve yetiştirmek bir Golding modeli yetiştirmek kadar mümkündür. Bu kuşu eğitme ve sahneleme becerisi kuşun ne kadar cesur mağruru ve dimdik bir duruşta olduğunu göstermekte ve bu yüzden “ Bekçi” unvanını taşımasını sağlamaktadır.
Yukarda ki Resimden de anlaşılacağı Gibi de yorkshire kuşu yıllara göre çeşitli şekilde modellendirilmiş ve son yıllarda ülkemizde de ideal model kabul edilecek olan 1994 yılında ki model makbul hale gelmiştir.
Kaynak: YCCUK